Ajattelin kerätä vinkkejä altaiden jäähdytykseen kesäaikaan kun altaiden lämmöt voivat nousta vähän turhan korkealle, varsinkin asunnoissa joissa ei ole ilmastointia.
Useimpien sukarapulajien ja muunnosten suosituslämpötila on noin 20-25, paitsi Sulawesi-alueen ravuilla n.26-28. Suosituslämpötilan yli mentäessä rapujen aktiivisuus ensin vähenee ja lisääntyminen loppuu, vielä korkeammissa lämpötiloissa ravut yksinkertaisesti kuolevat. Veden lämpötila vaikuttaa myös happipitoisuuteen, mitä lämpimämpää vettä, sitä vähemmän veteen liukenee happea. Lämpötila vaikuttaa myös rapujen kasvunopeuteen ja sitäkautta elinikään, lämpimämmässä vedessä sukaravut kasvavat sukukypsiksi nopeammin, lisääntymiskierto on lyhyempi (poikaset kuoriutuvat nopeammin) ja ravun elinikä on lyhyempi. Siksipä suosittelen pitämään lämmöt alle 25 celsiusasteen myös kesälläkin. kuinka se sitten onnistuu?
Kaikenkokoisiin altaisiin sopivat turvalliset menetelmät:
-Kannet pois tai auki altaista, jotta lämpö pääsee haihtumaan
Myös vettä haihtuu toki nopeammin, tai siis kanteen tiivistymistä > takaisin tippumista ei tapahdu joten vedenpinta laskee. Ota tämä huomioon suodattimen asennuksen kanssa.
-Suodattimen ulostulon asennus niin että pintavesi liikkuu mahdollisimman paljon
Yleensäkin akvaarioiden pintaveden tulisi olla ainakin paikoitellen liikkeessä jotta happi liukenisi paremmin veteen, tämä myös estää bakteerikalvon kertymisen veden pintaan.
"Yleensäkin" ja "paikoitellen" ovat lauseessa mukana lähinnä sentakia että mm. taistelukalat arvostavat enemmän tyyntä pintavettä koska luonnossa ne elävät seisovavetisissä lätäköissä. Taistelukaloista voit lukea lisää esimerkiksi täältä:
http://millia.aqua-web.org/tekstit/kalat/labyrinttikalat/taistelukala.htm
-Ilmastuksen lisääminen ilmapumpulla & hohkakivellä
Ilmakuplat sinänsä eivät lisää veden happipitoisuutta huomattavasti vaan tässäkin se on kuplien vedenpintaa rikkova vaikutus.
-Valaistusaika mahdollisimman lyhyeksi tai vallan pois
Varsinkin loisteputket ovat lämmön suhteen hieman ongelmallisia, eritoten pienissä altaissa joissa veden lämpötila voi nousta lyhyessäkin ajassa. Kuumuus myös lyhentää loisteputkien ikää. Kaikenkaikkiaan loisteputkien kanssa paras tapa olisi nostaa niitä hieman ylöspäin pinnasta jotta ilma pääsisi kiertämään kotelon alla/sisällä. Ledit eivät kuumene yhtäpaljon kuin loisteputket mutta kyllä nekin lämpeää jonkunverran.
-Akvaarion laitaan kiinnitettävät jäähdytystuulettimet tai pöytä/lattiatuuletin
Akvaarioihin tarkoitettuja tuulettimia myydään akvaariokaupoissa ja netissä, esim.
www.akvaarioon.fi/
www.zooroyal.de (saksaksi)
Pintatuuletuksen voi myös askarrella itse tietokoneen tuulettimista jos haluaa. Tässäpä ohje alkuunpääsemiseksi: https://www.youtube.com Joeyn kanava on muutenkin todella hyvä lähde kaikennäköisiin akvaarioon liittyviin DIY-projekteihin, suosittelen kurkkaamaan! :)
Jos käytät pöytä- tai lattiatuuletinta, asenna se puhaltamaan lämmintä ilmaa pois akvaarion yläpuolelta mahdollisimman läheltä pintaa. Muista sähköturvallisuus ja varmista ettei esim. lapset tai lemmikkieläimet pääse vahingossa kaatamaan tuuletinta akvaarioon.
Menetelmät joiden kanssa on syytä olla varovainen pienissä nanoakvaarioissa:
-Haihtuneen veden korvaaminen viileällä vedellä
Kansien ollessa auki vettä haihtuu huomattavasti enemmän akvaariosta ja viileää vettä lisäämällä saa edes hieman vaikutettua altaan lämpötilaan.
-Vedenvaihdot viileällä vedellä
Tässä on syytä olla varovainen. Ensinnäkin sukaravuilta on parempi vaihtaa vähän vettä usein kuin paljon vettä kerralla. Jos huomaat yhtäkkiä että rapulan lämpötila on hurjan korkea (28 tai enemmän) niin saat enemmän vahinkoa aikaiseksi vaihtamalla niinpaljon kylmää vettä että lämpötila tippuu kerralla enemmän kuin kaksi astetta. Ravut ovat herkkiä äkillisille muutoksille vedenlaadussa ja lämpötilassa, joten käytä maltillista vedenvaihtoa viileällä vedellä yhdessä muiden menetelmien kanssa saavuttaaksesi sopivan lämpötilan riittävän hitaasti.
-Kylmäkallet/vesipullot/pakasterasiat akvaarioon kellumaan
Lämpöä saa laskettua myös jäädytetyillä kylmäkalleilla tai niiden sijasta voi käyttää jäädytettyjä vesipulloja, pakastusrasioita yms. Kannattaa kuitenkin suhteuttaa jääpalikan koko akvaarion kokoon ettei käy ikäviä yllätyksiä. Itse olen pyörittänyt puolen litran pulloja ja pakastusrasioita 50litran altaassa ja ne pitävät lämmön juuri ja juuri alle 25asteessa mutta sulavat tosi nopeasti. Kannattaa siis käyttää useampaa kuin yhtä astiaa jotta voit pakastaa toista uudelleen samalla kun toinen on altaassa.
Lämpömittareiksi suosittelen vain akvaarion sisäpuolelle tulevia perinteisiä elohopeamittareita tai sitten kuvan mukaisia elektronisia mittareita joiden anturi tulee veteen:
Näistä itse pidän enemmän tuosta elektronisesta koska siitä näkee nopeasti yhdellä vilkaisulla lämpötilan eikä tarvitse tihrustaa, mutta toisaalta elohopeamittarit lienevät kuitenkin loppujenlopuksi luotettavampia, varsinkin kun digitaalisesta loppuu paristo. Makuasia! Huonoin vaihtoehto kuitenkin on akvaariolasiin liimattavat tarramittarit, sen lisäksi että ne ovat vaikeita lukea, ne lähinnä mittaavat huoneen lämpötilaa eivätkä akvaarion sisällä olevan veden lämpötilaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti